Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   "Comercianul morţii", Viktor Bout, va…

„Comercianul morţii”, Viktor Bout, va fi extradat in SUA

s2ziarecomTraficantul de arme Viktor Bout va fi extradat in SUA, in urma unei decizii a unei curti de apel din Thailanda. Autoritatile thailandeze au trei luni la dispozitie sa il extradeze pe traficantul de arme supranumit „Comerciantul mortii”, acesta urmand sa fie eliberat dupa expirarea acestui termen.

Decizia curtii thailandeze vine dupa un lobby intens facut de oficiali americani, relateaza CNN. Viktor Bout este acuzat de autoritatile federale din SUA ca a cumparat ilegal avioane cargo americane si a trimis transporturi de arme unor regimuri dictatoriale din Africa si Orientul Mijlociu. Potrivit anchetatorilor, el ar fi furnizat arme in zone de razboi din intreaga lume, din Sierra Leone pana in Afganistan.

Bout a fost arestat la Bangkok, in martie 2008, in urma uneo operatiuni in care agentii americani s-au dat drept membri ai gherilei columbiene FARC. El incerca sa le vanda rachete sol-aer, lansatoare de rachete care penetreaza vehiculele blindate, avioane usoare si alte aparate de zbor. Autoritatile din SUA l-au acuzat pe Viktor Bout de patru infractiuni legate de terorism.

In varsta de 43 de ani, Viktor Bout este un fost ofiter al fortelor aeriene sovietice si se crede ca a inspirat personajul jucat de actorul american Nicolas Cage in filmul „Lord of War”.

Ziarul de Gardă a scris despre Victor Bout (https://zdg.md/web/64/investigatii/, https://zdg.md/web/59/investigatii/) in cateva rânduri, demontrand legăturile acestuia cu traficanţi de arme din R. Moldova

dupa ziare.com